pátek 16. června 2017

Exotika v jídle - Ibišek jedlý - z Dominikánské kuchyně

Věděli jste, že ibišek má mezi sebou druhy, které se dají jíst? V Dominikánské republice by vám o tom mohli mnohé povědět.
Jedlý ibišek je tu velmi populární.

Mezi místně oblíbenou - a mimochodem i chutnou - zeleninu patří plody ibišku jedlého, u znás známého také jako "okra". Zde mu říkají "molondron".

Rostlina není moc vysoká, připomíná výškou papriky. Z květů jsou pak lusky plné kulatých semen. Aby byla okra chutná, musí být ještě křehká. Podobně jako naše kedlubny, i okry dřevnatí a takové plody zůstanou i po uvaření tvrdé a dřevnaté a pro konzumaci nevhodné.

Poté, co se z květu vytvoří lusk, se sklízí asi po 5 až 6ti dnech.

Chutné, mladé a křehké rostlinky se dají poznat tak, že se špička lusku snad odlomí. Takové jsou nejlepší. Místní obyvatelé je kvůli jejich neutrální chuti používají pro dušení spolu s masem nebo jen tak s česnekem. Plody okry nakrájí na kousky (každá kuchařka krájí jinak velké, někdo má rád nadrobno, jiný hrubé kusy) a přidává k masu (nejen k hovězímu, ale i ke kuřecímu). I vegetariáni by si přišli na své - okra je chutná i bez masa.

Fantazii se meze nekladou, vytvořit se dá příloha, polévka, směs s mořskými plody jako krevety, dá se i obalit a osmažit a navíc je nejen zdravá, ale i dietní.

Zajímavostí okry je, že při krájení uvolňuje sliz, který připomíná naložené houby. Dá se omýt pod vodou a vařením se téměř odstraní.

V hotelu vám tuto delikatesu možná servírovat nebudou, ale mezi místními jídelnami ji můžete ochutnat.

Dobrou chuť.



Národní park "Los Haitises" + Cayo Levantado

Národní park "Los Haitises" se nachází v zátoce Samana "Bahia de Samana". Tento národní park je charakteristický...